Background Image

Bančići, selo stogodišnjaka kod Ljubinja, krije recept dugovječnosti

Ljekovito bilje koje raste na obližnjim brdima, čist vazduh, zdrava hrana, ali i čudo zelenog hrasta samo su neke od karakterističnih osobenosti sa kojima ćete se susresti kada, nadomak Ljubinja, dolazeći iz pravca Stoca, skrenete s glavnog puta i nakon par kilometara uskim asvaltiranim putem dođete do jedne površine koja graniči sa Stocem, Neumom, Čapljinom i Ljubinjem, ali i sa Ravnim. Taj prostor koji od davnina slovi kao dio u kojem se mijenja mediteranska u kontinentalnu klimu čini pet-šest sela i zaselaka sa centrom u Bančićima – selu stogodišnjaka.

Selo Bančići, nekoliko kilometara od centra Ljubinja, poznato širom bivše Jugoslavije po dugovječnim stanovnicima od kojih su brojni doživjeli više od stotinu godina, i čudu, uvijek zelenom hrastu na Zelenom dubu, te brojnim vrstama ljekovitog bilja i čistog zraka, svojevrsna je “vazdušna banja”. Svaki putnik namjernik, dolaskom u ovo selo, osim u uživanju u njegovim ljepotama, zdravoj hrani, ljekovitom bilju, čistom vazduhu, sigurno neće odoljeti iskušenju da pokuša otkriti tajnu i eventualno saznati recept za dugovječnost.

bancici

Nekadašnja škola, zajedno sa društvenim domom pretvara se trenutno u budući motel koji će biti na usluzi posjetiteljima.

Ruža vjetrova, zbog specifičnog položaja mikrolokacije, nanoseći morski ili planinski zrak preko brojnih vrsta ljekovitog bilja, ispunit će vam dušu i tijelo posebnim osjećajima. Vrijeme provedeno u regionu Bančića, osim uživanja u prirodnoj hrani, čistom zraku protkanom miomirisima ljekovitog bilja, ostat će vam u posebnom sjećanju i zbog obilaska historijskog nalazišta starih, prelijepih, a još neistraženih stećaka, crkve u kojoj je Sveti Vasilije Ostroški prvi put služio, starog vječno zelenog hrasta…

Dobrodošli!