Background Image

Najbolja hrana u Hercegovini i Hrvatskoj uzduž Via Dinarica

Novembar 13, 2016

Pitate se o najboljpj hrani u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini? Dobrodošli u posljednji nastavak naše Via Dinarice avanture, u kojoj ćemo vam reći o onome što smo jeli za vrijeme naše tjedan-duge avanture u južnoj Hrvatskoj i Hercegovini. Da biste saznali više o Via Dinarica i o ovom dijelu Balkana, pročitajte naše postove o otoku Šipanu i stvarima za raditi u Hercegovini!
Jeste li znali da je Hercegovina jedino mjesto na svijetu koje u svom imenu ima “vino” ? Nikada ranije nisam o tome razmišljala, sve dok naš vodič Marko to nije spomenuo, dok smo u istraživali hercegovački dio Via Dinarice hodajući prema drevnoj vinariji. Marko je objasnio da ime Hercegovine dolazi od riječi herceg što znači vojvoda – koja se odnosi na vojvodstvo vojvode Stjepana Vukčića Kosače, srednjovjekovnog gospodara koji je vladao današnjom Hercegovinom – i vino, što znači vino.

apples-popovo-polje

Hercegovačke jabuke

Kulinarske tradicije u Hercegovini i Hrvatskoj

Nisam sigurna da li je to istina, ili me Marko samo zafrkavao, ali tradicija vina u Hercegovini se zaista proteže unatrag milenijima, od ilirskih vremena. Plodna kraško tlo, u kombinaciji sa toplom i suhom klimom je ohrabrilo uzgoj vinograda i voćnjaka. Regija je također savršen za pčelarstvo, i gdje god pogledate dok vozite po regiji ćete naći košnice složene na cesti ili ručno oslikan znak za reklamiranje meda.
Tradicija uzgoja ljekovitog bilja je rasprostranjena širom Balkana – od Jezerskog u Sloveniji do Albanije. Bilje se koristi za pravljenje kozmetičkih proizvoda i liječenje raznih bolesti, ili se pretvara u čaj i sirup ili se koristi kao začin. Životinje koje pasu na brdima jedu samoniklo bilje, koje daje mesu delikatan, biljni okus.

things-to-do-in-ljubinje-herbs

Bilje u stakleniku

Duž hrvatske obale, naći ćete morske plodove i talijanski nadahnuta jela na većini jelovnika u restoranima, koji odaju počast teritoriju i stoljećima trgovanja sa susjedima preko Jadrana. Svježe povrće, ukusno maslinovo ulje i domaće vino upotpunjuju sliku – bilo gdje odete, vi ćete vjerojatno uživati u nevjerovatnom obroku.

Svako selo, svaka porodica u Hrvatskoj, kao i Bosni i Hercegovini ima svoje recepte i kulinarske tradicije – bilo da je to sirup, posebne vrste očuvanog povrća, okusa rakije, domaćeg sira ili bilo čega drugog.

miho-bender-wine-sipan

Hrvatsko grožđe i domaće vino

Hrana na Via Dinarica Stazi

Via Dinarica staze, tri 2000 km duge pješačke staze koje se protežu preko Dinarida, osnovane su 2010. godine kako bi doveli održivi razvoj turizma na područje koje još ima mali broj posjetitelja. Staze povezuju obiteljska gazdinstva, poput farmi, lokalnih restorana i malih proizvođača, stvarajući mrežu mjesta koja nude lokalna iskustva – i hrana će vjerovatno biti jedan od vrhunaca vašeg iskustva, kao što je bila za nas!

what-to-eat-in-herzegovina-cheese

Kako bi bilo da kakav ukusni domaći sir?

Ovdje smo kušali najbolju hranu u Hrvatskoj i Hercegovini, među onima koje smo jeli uz Via Dinarica stazu – uključujući i neke lokalne savjete!

Najbolja hrana u Hrvatskoj i Hercegovini

1) Ćevapi

Duž Dinarida, od Slovenije do Albanije, ne možete pogriješiti sa tanjurom Ćevapa, kobasica u obliku mesnih okruglica kuhanih na vrelom uglju. Oni su obično napravljen od mljevenog goveđeg mesa, svinjetine ili janjetine, ili mješavine, ovisno o regiji. Možete uživati u ćevapima na tanjuru sa prilogom pomfrita ili riže, ili u lepini, uz neki ekstra meki sir, ako želite. Sličan specijalitet je pljeskavica, slična hamburgeru, od govedine, i može se uživati kao sendvič ili na tanjuru.

2) Burek

Svaka pekara (ili ‘Pekarna “) u Hrvatskoj i Hercegovini služi burek, lokalni specijalitet od pečenog tijesta punjenog mesom, sirom ili krompirom. Burek je popularna hrana za doručak, ali se može zaista uživati u bilo koje doba dana – posebno je ukusan kada je svježe pečen.

what-to-eat-in-herzegovina-borek

Ukusan sirast burek

3) Sač

Uobičajena metoda za pečenje mesa u Hrvatskoj i Hercegovini je “ispod sača”, kupole od lijevanog željeza poznate kao sač. Većina restorana će reklamirati jela ‘ispod sača’ – meso (kozletina, jagnjetina, govedina, teletina, i dr) je postavljeno na krompir i kuhano ispod sača satima, sve dok se variva ne izdinstaju i krompir je skuhan u mesu sokova. Služi se sa jednostavnom salatom od paradajza i krastavca, a može biti divan ručak ili večera. Samo nemojte zaboraviti da ga rezervirate unaprijed, jer je potrebno nekoliko sati da se pripremi.

what-to-eat-in-herzegovina-sac

To je ono što izgleda kao sač

4) Sir

Jeli smo dvije vrste sira u BiH i Hrvatskoj – najneobičniji je sir iz mijeha, sa hrskavom teksturom i oštrim okusom koji dolazi od toga da se stari u stomaku ovce. Također smo uživali u škripavcu, glatkom, srednje tvrdom siru koji se obično čuva u maslinovom ulju.

what-to-eat-in-herzegovina-cheese-in-oil

Dvije vrste sira smo kušali

Udruženje Selo u Srcu blizu Trebinja organizira degustacije hercegovačkih proizvoda, uključujući sir od Mire, lokalnog proizvođača sira i osnivača udruženja.

5) Pršut

sipan-croatia-prsut

Ukusni dalmatinski pršut

Proizvod koji se često služi kada posjetite hercegovačke ili hrvatske porodice je pršut. Probali smo pršut dva puta u toku našeg putovanja duž Via Dinarica – jednom na Otoku Šipanu u blizini Dubrovnika, prilikom naše posjete proizvođaču maslinovog ulja Mihi Benderu, a drugi put u kući čovjeka koji se zove Risto u Tuli. Risto nas je odveo u prostoriju u kojoj su svi njegovi pršuti vise da se osuše, i gdje sam vidjela najveći pršut u mome životu!

what-to-eat-in-herzegovina-prsut

Možete li vjerovati koliko je velik taj pršut?

5) Crni rižoto

Što ste bliže obali, to je više italijanskog uticaja na hranu. Dok šetate ulicama Zadra ili Dubrovnika, pročitajte menije restorana, i osjećati ćete se kao u Italiji – to su sve pizze i tjestenine.

Glavno jelo dalmatinske obale je crni rižoto, sa okusom tinte od lignje i često se služi sa lignjama, školjkama ili drugom morskom hranom. To je popularno venecijansko jelo koje je nekako pronašlo put preko Jadrana. Crni rižoto smo nekoliko puta jeli za vrijeme našeg putovanja u Hrvatsku, tako da ovaj put smo odlučili da pokušamo nešto malo drugačije – crna pasta sa buzara sosom, napravljenim sa paradajzom i začinima, u Restoranu Magellan u Dubrovniku.

6) Morska hrana

Morska hrana je protagonist većine restoranske kuhinje duž jadranske obale – ponudit će vam plodove mora sa tjesteninom, rižoto sa morskim plodovima, ili jednostavna jela od plodova mora – ponekad podijeljena u “prvu”, “drugu”, pa čak i ‘treću’ klasu u smislu kvaliteta. Morski plodovi su obično odlični, ali cijene mogu biti skupe u Hrvatskoj – i budući da oni često naplaćuju po kilogramu, teško je shvatiti koliko ćete zaista potrošiti.

neum-seafood

Ukusan tuna odrezak iz Neuma

Za odlične plodovima mora po mnogo jeftinijim cijenama, otiđite do Neuma, jedinog primorskog grada Bosne i Hercegovine. Ovdje nas je plata za dvije osobe, plus vino i prilog, koštala samo 40 eura! U Neumu postoji mnogo zanimljivih stvari, a grad se uglavnom može vidjeti kao jeftinija alternativa skupoj hrvatskoj obali.

neum-what-to-eat

Masivni riblji pladanj za 40 eura (s vinom)

7) Meso od divlje svinje

Tokom boravka na Otok Šipan bili smo iznenađeni da vidimo meso od divlje svinje na jelovnicima u restoranima. Mještani su nam objasnili da svinje lutaju otokom i ponekad postanu žrtve lovaca, te završe u varivu i musaki. Naći ćete ukusna variva od divlje svinje u restoranima širom otoka – i to je vrlo ukusno! Probali smo divlju svinju dinstanu u crvenom vinu u Konobi Trisestre u Suđurađu, posluženim sa ukusnim knedlama koje upiju sos.

8) Ajvar

Ajvar je još jedan specijalitet koji ćete naći širom Balkana. To je slastica napravljena od pirea povrća (obično mrkve, patlidžana, paprike i bijelog luka) pomiješanog s maslinovim uljem i često se služio kao prilog mesu na žaru. Svaka porodica ima svoj recept za ajvar i – naravno – svi će vam reći da je njihov najbolji! Ako vidite štandove ratara dok se vozite, ne propustite probati njihov ajvar. Onaj koji smo kupili na štandu u Ljubinju je bio najbolji koji smo ikada probali!

ljubinje-herzegovina-market-stall

Lokalni poljoprivrednik prodaje svoje proizvode

9) Vino i Rakija

S obzirom da ste u zemlji koja ima ‘vino’ u imenu, ne možete napustiti Hercegovinu bez kusanja nekih lokalnih vina, zar ne? Glavni sorte vina proizvedena u Hercegovini su Blatina i Vranac, suho crveno vino tipično za balkanski region, i Žilavka, voćno bijelo vino slično rizlingu.

stanica-ravno-wine

Vinski podrum u restoranu blizu Ravnom

Vinarija manastira Tvrdoš kod Trebinja je jedna od najstarijih u regiji, i proizvodi vino od 15. stoljeća, a jedno od najboljih mjesta za degustaciju vina je unutar kamenih zidova u podrumu sa barel stropovima. Još jedna opcija u Trebinju je vinarija Vukoje, osnovana u Austro-ugarskoj i posebno poznata po svojoj ukusnoj Žilavci.

Ako posjetite lokalni dom, sigurno će vam ponuditi rakiju, žestica od grožđa slična talijanskoj grappi. Rakija je popularna kao aperitiv, da prati obrok, i kao zdravica nakon večere … stvarno, bilo koje vrijeme je vrijeme rakije! Ako niste ljubitelj pića, probajte rakije sa okusom bilja ili meda. Kod Baba Olge smo pili najbolju rakiju ikada, dame koja prodaje med i rakiju sa tezge na cesti malo izvan Ljubinja. Samo nemojte je pitati za recept – naravno, to je tajna!

baba-olga-rakja

Baba Olga izlijeva svoju rakiju

Projekt “Održivi razvoj turizma – preko hercegovačkih staza do dubrovačkih otoka Elafit” je financiran od strane Europske Unije u sklopu IPA CBC Programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007 – 2013.