Background Image

Biciklistička staza

Neum – Hutovski grad – Hrasno

U okviru projekta Via Dinarica Plava staza, ljepote Neuma i neumskog zaledja može se doživjeti i na biciklu vozeći se biciklističkom stazom Neum – Hutovski grad – Hrasno u dužini od trideset kilometara.

Staza cijelom dužinom, asvaltnim putem vodeći kroz naselja kao što su Neum, Duži, Moševići, Gradac, Broćanac, Prapratnica, Hutovo, Cerovica pruža mogućnost sa pobližim upoznavanjem njihovih kulturno – historijskih znamenitosti.

Vozeći se biciklom iz Neuma, nezaobilazno svratište je u selu Moševići gdje je moguće upoznavanje s lokalnim agroturizmom, te nadomak mjesta Hutovo sa ostacima starog grada Hutova, a u Hutovu –Zavičajnom spomen kućom.

Hutovo u zaleđu Neuma, skriveno je blago koje tek treba otkriti svijetu. Ukidanjem pruge, žile kucavice ovoga kraja nestala je nekadašnja živost, te se život nastavio nekim sporijim tempom, no ono što se do nedavno smatralo nedostatkom, sada je najveći adut Hutova. Pokrenuta je obnova nekadašnje uskotračne pruge u turističke svrhe.

Bitno je napomenuti kako je relacija Neum – Hrasno dosta zahtjevnija za vožnju u odlasku nego u povratku, te kako ima više od 15 kilometara spusta pri povratku.

Bošura (PDF)