Background Image

Obuka za Markiranje i održavanje staza

Potreba za certificiranim markiraocima planinarskih i pješačkih staza je sve više izražena, posebno zbog povećane posjete našim planinama, kao i nižim predjelima. Ovakvim obukama stiču se osnovna znanja o trasiranju i obilježavanju staza, kako planinarskih, tako i pješačkih staza. Danas je u vodećim alpskim zemljama nezamislivo planinariti i pješačiti bez obilježenih staza.
Stoga, Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK u saradnji sa Planinarskim savezom Republike Srpske (PS RS) organizuje Obuku za markiranje i održavanje staza u dane: 3.6., 4.6.i 5.6.2016. na lokaciji Izviđačkog doma Tuli/ Trebinje. Obuka se provodi tokom kontinuiranog boravka u prirodnom ambijentu, uz boravak i smještaj u adekvatnom objektu i uslove za održavanje predavanja i vježbi u planini.

Obuka za markiranje i održavanje staza provodi se u skladu sa međunarodnim standardom, prema programu PS RS.
PS RS je samostalna, vanstranačka organizacija; granski savez udruženih planinarskih, planinarsko- smučarskih organizacija i pravnih lica koji ostvaruju interese i potrebe planinarskog sporta preko osnovnih planinarskih organizacija udruženih u savez na području RS. PS RS je jedan od osnivača, reosnovanog Planinarskog saveza BiH. Savez okuplja planinarska društva iz regije Hercegovine, čiji članovi su vrhunski planinari, sportski penjači, alpinisti, speleolozi, gorski spasioci, koji kontinuirano rade na usavršavanju i edukaciji.
Pozivamo planinarske organizacije, društva i planinare, te pojedince koji žele da se educiraju za markiraoce koji mogu izrađivati i markirati planinarske i pješačke staze, da se prijave (putem popunjavanja Prijavnice-prilogu), putem e-maila: igorskero@gmail.com i amela@linkmostar.org
radi pohađanja kursa u periodu od 3.6. do 5.6.2016. (vikend). Po uspješno završenom kursu polaznici dobivaju certifikat i legitimaciju markiraoca.

Svi troškovi, koji uključuju noćenja u Izviđačkom domu Tuli/Trebinje, tri obroka dnevno, didaktički materijal, pribor za pisanje, te troškovi prevoza, osigurani su iz projekta ‘ Održivi razvoj turizma –Preko hercegovačkih staza do dubrovačkih Elafita’ kojeg finansira Evropska unija iz IPA program prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007-2013.
Sve dodatne informacije mogu se dobiti na kontakt telefone: PD “Vučji zub” 065 753 896 i LiNK: 036 580 151
Prijave se zaprimaju najkasnije do 1.6.2016., te vas molimo da se na vrijeme prijavite, broj polaznika obuke je ograničen.
Do skorog viđenja!
Udruženje LiNK