Background Image

Obuke vodiča A standarda (iz Ljubinja, Trebinja, Neuma i Ravnog)

obuke vodica

Siguran boravak u planinama od najveće je važnosti njenim posjetiteljima, a najjednostavniji način za to je angažiranje visoko kvalificiranih i iskusnih lokalnih vodiča koji se mogu nositi bez panike sa svim situacijama, počev od bezazlenih kakve su orjentacija, izbjegavanje prirodnih zamki, prilagodjavanje staze trenutnim mogucnostima, pa sve do efikasnih načina za pružanje prve pomoći. Danas se u zemljama sa razvijenim planinskim turizmom ili u onima koje teže ka razvoju istog, praktično skoro nemoguće sresti posjetitelje bez nekog od stručnih savjetnika/vodiča.

Sa ciljem jačanja ljudskih resursa u outdoor turizmu duž Via Dinarica Plave staze na projektnom području, na lokaciji Izvidjačkog doma Tuli/Trebinje, tokom dva vikenda i to od 16. do 17. aprila. i 22., 23. I 24. aprila 2016. Godine održana je obuka za planinarske vodiče A standarda (vodjenje po niskogorju i sredogorju koje obuhvaća pješačenje i planinarenje u ljetnim uvjetima, sa savladavanjem blažih strmina te jednostavnih prepreka). Finansirane od EU iz IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007-2013, u organizaciji Udruženja za poduzetništvo posao LiNK iz Mostara, te u saradnji sa Stanicom planinarskih Vodiča Mostar – SPV Mostar, ove aktivnosti će zasigurno dodatno doprinijeti razvoju i podizanju kvalitete ponude planinskog turizma kako na projektnom području, tako i šire na području regije Hercegovina.

obuke vodica

Obukom je obuhvaćeno 20 polaznika, koji su članovi planinarskih društava iz četiri općine projektnog područja Trebinje, Ravno, Ljubinje, Neum i dvije hercegovačke općine (Mostar i Čapljina) sa već dokazanim aktivnim trogodišnjim iskustvom u planinarskim udruženjima društvima.

Stručno vodjeni timom od pet licenciranih predavača, od kojih i jednim doktorom u gorskoj službi spašavanja, te projekt koordinatorom, polaznici obuke su pored već stečenih znanja o konceptu inicijative Via Dinarica, ciljevima i aktivnostima projekta „Održivi razvoj turizma – Preko hercegovačkih staza do dubrovačkih Elafita“, pokazali su visok stupanj zanimanja za teorijska predavanja i vježbe te stekli nova znanja i vještine o vodženju, planinarenju, opremi, psihologiji grupe i ostalim temama iz programa.

Jednako tako, na osnovu provedene evalucije učesnici su iskazali veliko zadovoljstvo programom, predavačima i cijelom organizacijom obuke. Nakon održane obuke polaznici će sakupljati tzv. aktivne dane kako bi nakon toga mogli pristupiti teoretskom i praktičnom dijelu ispita.