Background Image

Prirodne vode okolice Trebinja

U zaledju Dubrovnika, nepunih pola sata vožnje automobilom udaljen je hercegovački dragulj Trebinje. Pored bogate delicijske ponude, te krških predjela koja ga okružuje bogatstvo voda je okruženje koje iznova privlači nove posjetitelje.

Rijeka Trebišnjica je duga 98 km, a kada se u obzir uzmu podzemni tokovi 187 km. Predstavlja jednu od najdužih podzemnih rijeka (ponornica) u Evropi. Njen tok obuhvata područja Gatačkog, Cerničkog i Fatničkog polja, te se u ponorima gubi i iznova prodire južno od Bileće pod imenom Trebišnjica. Izvor dubrovačke rijeke Omble je ustvari rijeka Trebišnjica, a njen najveći dio se podzemnim tokom slijeva u Neretvu.

1
2
3
4
Ukoliko ste ljubitelj ribolova Lastva je prava destinacija za vas. Izletište se nalazi nepunih 12 kilometara od grada. Smješteno je na obalama istoimenog jezera, te je omiljena destinacija ribolovaca, kao i generalno ljubitelja prirode. Pored prirodnih čari koje Lastva pruža, vremenom su izgradjeni i vještački bazeni, koji se u potpunosti uklapaju u već dobro poznati prirodni izgled. Naziv jezera Lastva datira još iz XI vijeka, te je prepoznatljivo turističko odredište i izletište sa sportsko-rekreativnim sadržajima.

Pored Lastve, tu je i nezaobilazna Jazina, koju je zbog sunčane klime moguće posjetiti tokom čitave godine. Poseban čar izletište ima u ljetnom periodu. Ne morate ići do Jadranskog mora kako biste se osvježili. Na Jazini se moguće kupati, sunčati, pa čak i kampirati u prirodi.

Ukoliko ste ipak željni brzog bijega iz gradske svakodnevnice, na piknik ili školu u prirodi, tu je izvor Studenac na rijeci Trebišnjici. Posebitost oduvijek omiljene lokacije Trebinjaca odlikuje se u postojanju jednog od starih dolapa. Zagonetni dolap predstavlja „kolo” umetnuto na kameni zid ili „kulinu”. Iako pomalo ljubomoran na mostove ispod kojih se provlači Trebišnjica-ponornica, on rijeku miluje, preko sebe prenosi i navodnjava njive ne dopuštajući im da ožedne. Ponekad napravi pauzu, zaustavi se i sunča se.

Dolap često pozira fotografima, slikarima i diči se pred ribarima, kupačima… tako postaje i slikarski motiv i dio trebinjskih razglednica.