Background Image

Prvi licencirani BH biciklisticki vodici

biciklisticki vodici

Danas je u vodećim europskim zemljama nezamislivo turistički biciklirati bez organizovanih vodičkih službi i usluga vodiča na biciklističkim turama. Stoga je ovaj pionirski pothvat u podizanju kvalitete turističke ponude na projektnom području, proizveo prvih 12 licenciranih biciklističkih vodiča sa temeljnim znanjima o vođenju biciklista rekreativaca, o kvalitetnijoj prezentaciji naših staza i područja, te o umijeću primjerenog reagovanja na sve očekivane i neočekivane pojave pri ovom vidu rekreacije u ljetnim uslovima, na blažim strminama, na nižim nadmorskim visinama i pristupačnim terenima.

licencirani biciklisticki vodici

U sklopu projekta „Održivi razvoj turizma – Preko hercegovačkih staza do dubrovačkih Elafita“ finansiranog od EU iz IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007-2013, a u organizaciji Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK iz Mostara, te u saradnji sa Udrugom za promociju biciklizma „Herzegovina Bike“, tokom dva vikenda i to od 21.5. do 22.5. i 4.6.-5.6.2016. na lokaciji Izviđačkog doma Tuli/Trebinje održana je obuka za vodiče u brdskom biciklizmu.

Vođenje u viskokogorju, po zahtjevnim planinarskim putevima koji zahtijevaju profesionalne biciklističke vještine obavljat će nekom drugom prilikom obučavani polaznici – nadamo se u skoroj budućnosti.