Background Image

Selo Dračevo Popovo polje

Dolazeći do sela Dračeva, 30 kilometara od Trebinja na putu za Mostar, i 12 kilometara od manastira Zavala i pećine Vjetrenica, odnosno na putu izmedju Hutova i Trebinja, na sredini Popovog polja nagledat ćete se pejsaža koje može ispisati samo Hercegovina. Danas se u polju ne vide kao nekada razni usjevi, nego pretežno nasadi vinove loze, odnosno vinogradi.

Za vrijeme turske okupacije ovdje su, jer je ovo bio granični pojas prema Dubrovniku, bile podignute kule i čitav niz gradjevina za tursku vojsku.

Najvjerovatnije osim geostrateškog položaja, puno sunca koje grije po cijeli dan, velike radne površine, blizina tekuće vode (rijeka Trebišnjica je tekla ovuda), od davnina je stvaralo izuzetno dobre uslove za život ljudi. Odlaskom turske vlasti, dolaskom novih žitelja, zasadjeni su i prvi vinogradi u selu, formirani su po obodima polja zbog poplava koje su znale trajati i do Djurdjevdana.

Ako želite doživjeri ruralnu Hercegovinu, osjetiti tradicionalni uzgoj vinove loze, groždja i vina i probati domaći sir i pršut, pravo mjesto za to je vinski podrum porodice Andjušić koji je poznat po vrhunskim vinima Žilavka i Vranac i gdje se svako ko je jednom probao njihova vina obavezno vraća ili traži načina da ponovo dodje do istih.

Oznake