Background Image

Selo Turica trebinjska Zagora

Turica je selo u trebinjskoj Zagori na Via Dinarica Plavoj pješačkoj stazi Žakovo. Zavala, 23 kilometra sjeverozapadno od Trebinja smješteno je na 820 – 835 mnv.
Spojeno je makadamskim putem od sela Vjetara, a sa općinskim centrom je povezano djelimično asfaltiranim putem preko Trebinjskih brda, ali selo je bez struje.
Okruženo je bezvodnim kršem, na prostoru od 6,3 km2, sa mnoštvo dolova pogodnih za obradu i više ili manje pošumljeno.
2
Stanovništvo je živjelo od poljoprivrede, a nekad su stanovnici iz Žakova tu imali staje i pojate od kojih su danas ostali samo djelići po kojim se to raspoznaje.
Neki izvori tvrde da je selo dobilo naziv po iščezlom govedu zvano tur, koje je otjelovnjenje nekog starog slovenskog mitološkog bića, a drugi da je možda nazvano po istoimenoj biljnoj vrsti – Agrimonia ili Lappa personata.
Selo koje je smješteno ispod planine Bjelasnica, kišnicom se snabdijevalo iz čatrnja, lokvi i kamenica veličine od 50 do 70 metara kubnih. Trenutno u selu postoji jedna lokva promjera 10 – 12 metara za koju mještani tvrde da su tu nekad i učili plivati a služila je za napajanje stoke ne samo domaćim, nego i mještanima susjednih sela.