Background Image

Studijska posjeta Italiji

posjeta italij

Povodom projekta „Održivi razvoj turizma – Preko hercegovačkih staza do dubrovačkih Elafita” u sklopu programa IPA CROSS-BORDER PROGRAMME CROATIA-BiH 2007-2013, a čiji su nositelji Udruženje za poduzetništvo LINK Mostar i TZ Grada Dubrovnika, tokom studijske posjete mjestima Sauris i Sutrio u Italiji od 04.04. do 07.04.2016. godine, predstavnici iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske su na licu mjesta mogli vidjeti kako u praksi funkioniraju difuzni hoteli. Za očekivati je da je ovo još jedan korak naprijed uvođenju ovog talijanskog modela na otok Šipan koji ima najveći potencijal za primjenu istog te da uskoro slijede i veći koraci.

Uz pomoć domaćina, predstavnika udruženja Kalipollis, talijanskog partnera na projektu, kao i predstavnika same Općine, moglo se vidjeti kako se s nešto malo mašte mogu sve objektivno nepovoljne okolnosti života u ruralnoj sredini okrenuti na svoju korist.

Posjećena mjesta u bliskoj prošlosti bila su posve zapuštena, i izvan svih turističkih ruta, narodski rečeno – „bogu iza ledja“ a osim ruralnog područja, dodatna zasluga za to bilo je i pustošenje područja zemljotresom.

Model je tu. Sudionici posjeta su ga vidjeli i osjetili. Naravno, ne može se sve doslovno preslikati na Suđurađ ili zaleđe tj istočnu Hercegovinu jer bi to bilo nemoguće zbog drugačijih geografsko – ekonomskih mogućnosti, ali sam model, odnosno, princip itekako se može pokušati primjeniti na projektno područje.