Background Image

Trebinje – Vertikal Trka u kamenu 2016

vertikal trka

Ekstremna, rekreativna atletska disciplina „Vertikalni kilometar“ u okviru sky running-a ili nebeske trke nova je disciplina na prostoru regiona a ponajprije je pristalice pronašla u Srbiji i Bugarskoj. Međunarodna pravila propisuju dužinu staze ne preko 5 kilometara, te visinsku razliku između starta i cilja oko 1 kilometar.

Dana 20.03.2016 godine u organizaciji Planinarskog društva Vučji zub Trebinje na lokaciji Trebinja sa startom u gradu sa Arslanagića mosta na visini 274 metara nv i ciljem na vrhu Leotara na 1228 metra nm, visinske razlike 960 m u dužini 5300 m, održana je po prvi put na ovim prostorima jedna ovakva utrka uz učešće 85 sportista od 19 do 73 godine starosti iz 8 zemalja.

Najbržoj takmičarki trebalo je 60 a takmičaru 48 minuta da stignu na vrh Leotara. Takmičarima je prema njihovim riječima najteže bilo nekoliko stotina metara prije vrha gdje su se zbog nestabilnog terena obilno pomagali i rukama.

vertikal trka1

Skoro svi učesnici, utrku su završili u zadatom roku od 100 minuta.

Organizatori a i svi učesnici nadaju se da će ovaj događaj preći u tradiciju. Jednako tako, za sve buduće korisnike Via Dinarika Plave staze, ovo će zasigurno predstavljati dodatnu turističku atrakciju i izazov da možda i sami uzmu učešće.

Susreti u Trebinju ući će u kaledar ekstremnog vertikalnog trčanja!