Background Image

Uz biciklističku stazu Zavala – Ivanica, Manastir Zavala

Manastir Zavala nalazi se na rubu Popovog polja podno doline Oštrog. Ujedno je i Nacionalni spomenik i sastoji se od: crkve sa zvonikom, podzida sa pristupnim tunelom i terasom, novog konaka, čatrnje, stare škole i pećine (isposnice). Najstariji pisani dokument o Zavali potječe iz 1514. godine. Nema pouzdanih podataka o tačnom vremenu nastanka. Manastir su podigli pripadnici obitelji vojvoda Hrabrena-Miloradovića, koji su gradili brojne zaklade u Hercegovini u 16.stoljeću. Crkva je jednobrodna i zasvođena.

manastir zavala2

Freske u crkvi Manastira Zavala iz 1619.godine su iznimno vrijedna sijelina slikarstva u Bosni i Hercegovini. Njihov autor je Georgije Mitrofanović, hilandarskin monah, najdarovitiji i najobrazovaniji srpski slikar 17.stoljeća. Novi konaci podignuti su 1876.godine. Pri manastiru je 1886.godine otvorena škola.

manastir zavala4

Nacionalni spomenik se sastoji od: crkve sa zvonikom, podzida sa pristupnim tunelom i terasom, novog konaka, čatrnje, stare škole i pećine (isposnice).

manastir zavala3

Samostan Zavala posvećen je Vavedenju Presvete Bogorodice. Crkva je sjevernom stranom uvučena u pećinu. Uz samostane Žitomislić i Tvrdoš, spada u najznačajnije središte kulturnog života Hercegovine. U njemu je sv. Vasilije Ostroški stupio u monaštvo.