Background Image

Uz biciklističku stazu Zavala – Ivanica, selo Zavala u općini Ravno

Mjesto je oko 50 km udaljeno od Trebinja, a oko 15 km od Slanoga u Hrvatskoj.

Stižući do kraja biciklističke staze Ivanica – Zavala, tačnije do mjesta Zavala u općini Ravno, dočekat će vas raskršće. Možda će nekoga zbuniti, dovesti u nedoumicu šta obići, gdje skrenuti: desno tj istočno prema Vjetrenici ili lijevo, tj ravno do istoimenog manastira Zavala.

Dvije karakteristike po kojima je selo bilo poznato širom svijeta i dalje su tu – najveća evropska kraška pećina – Vjetrenica i nasuprot nje, srednjovjekovni manastir Zavala sa freskama svetogorskog monaha i jednog od najvećih srpskih slikara osmanskog vremena, s početka XVII vijeka, Geogrija Mitrofanovića, onog istog Georgija koji je izrezbario carski dvor manastira Hilandar. U svakom slučaju, vrijedno obilaska je i jedno i drugo.

biciklisticka staza1

Ovaj nacionalani spomenik BiH smatra se jednim od najvažnijih središta duhovog života pravoslavaca Hercegovine. To je dom za četiri monaha koji tamo žive.

Obilazak malog pitoresknog, tihog, štaviše pretihog sela Zavala, pomiješat će vam osjećaje. S jedne strane oduševljenje ljepotama netaknute prirode, kojoj rijetki stanovnici daju obrise ljudske brige, te s druge strane žal za sudbinom urbanog čovjeka koji je generacijama, tražeći bolje uslove za život odlazeći u veća mjesta i razvijenije gradove ostavljao ovakvu prirodnu ljepotu.

Poželjet ćete osim fotoaparatom zaustaviti vrijeme i produžiti trenutak da traje duže…, zauvijek ostati daleko od svakodnevice, trke, borbe sa obavezama…

Ko zna – možda neko i žal što u današnjem modernom svijetu sve manje vremena imamo za sebe zamijeni odlukom da se privremeno ili trajno nastani ovdje.

U svakom slučaju – dobrodošli!